Wypieki bezglutenowe - jak upiec ciasto bez glutenu i jakich produktów użyć?

Ciasto bez glutenu - przepis

Wypieki bez glutenu

      Osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu bez przeszkód mogą spożywać ciasta i inne wypieki. Muszą być one jednak przygotowane z bezglutenowych składników. Zastanawiasz się gdzie kupić ciasto bezglutenowe? W dzisiejszych czasach bezglutenowe słodkości można zakupić w specjalnych piekarniach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Wypieki bezglutenowe oraz mieszanki do ich przygotowania dostępne są również w asortymencie naszego sklepu. Dużą popularnością cieszy się choćby: Ciasto Kakaowe Bezglutenowe Incola oraz Ciasto Panettone z Bakaliami Bezglutenowe Incola. Osoby będące na diecie bezglutenowej mają bardzo łatwy dostęp oraz szeroki wybór bezglutenowych słodyczy. Wypieki bez glutenu nie odbiegają smakiem od tradycyjnych wyrobów cukierniczych. Zdarza się nawet, że osobom niebędącym na diecie bezglutenowej ciężko odróżnić czy jest to ciasto bezglutenowe czy tradycyjne. 

 

Ciasto bezglutenowe – jak zrobić?

       Wypieki bezglutenowe uznawane są często za bardziej problematyczne i pracochłonne. Wszystkiemu jest winien oczywiście gluten, który odpowiada za kleistość, pulchność, a także spaja ciasto. Jak upiec ciasto bezglutenowe, aby było smaczne i przypominało tradycyjne wypieki? Najważniejszą rolę w wypiekach pełni mąka bezglutenowa. Najbezpieczniejszymi mąkami dla celiaków są te naturalnie bezglutenowe. Nie zawierają w sobie pszenicy, a dodatkowo posiadają cenne wartości odżywcze. Do bezglutenowych wypieków dodaje się często mąkę ryżową np. Mąka Ryżowa Bezglutenowa 400g Incola. Najczęściej stosowana jest ona do słodkich wypieków jak naleśniki czy ciasta. Rzadko powinna być używana samodzielnie, gdyż bardzo słabo skleja ciasto, dlatego warto zmieszać ją z inną mąką np. ziemniaczaną, owsianą lub gryczaną. Do wypieków śmiało można dodać mąkę kokosową. W tym przypadku sprawdzi się na przykład: Mąka Kokosowa Bezglutenowa 400g Incola. Bardzo często jest dodatkiem do mieszanki mąk, która ma stanowić spód ciasta. Poza tym warto zastosować ją do bezglutenowych pancakes, czekoladowego brownie, czy kokosanek.

      Jak zrobić ciasto bezglutenowe w szybki sposób? Na rynku można znaleźć wiele mieszanek oraz koncentratów mąk bezglutenowych do specjalnie przeznaczonych wyrobów. Są to mixy odpowiednio dobranych mąk bezglutenowych oraz skrobi i substancji zagęszczających. Przykładem może być Koncentrat Ciasta Drożdżowego Bezglutenowego 200g Celiko, dzięki któremu w szybki sposób przygotujemy smaczną drożdżówkę. Tego rodzaju bezglutenowe koncentraty są korzystnym rozwiązaniem dla osób, które nie zawsze mają czas i umiejętności do zrobienia własnej mieszanki, a mimo to chcą wykonać własnoręczne, domowe i bezglutenowe wypieki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium