Jak zrobić wegańskie bezy - wegańskie przepisy

Przepis na wegańskie bezy

 

Co to są bezy?

      Beza to wyjątkowo efektywny i pyszny deser. Nie bez przyczyny ma tak wielu zwolenników. To bardzo słodki wypiek, który charakteryzuje się tym, że jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Klasyczne bezy przygotowuje się z białek jaj oraz cukru. Zdarza się, że bywają kapryśne – w wyniku nieprawidłowego przygotowania mogą opadać i wymagają dużo cierpliwości. Wystarczy jednak stosować się do kilku cennych rad, aby cieszyć się doskonałym wypiekiem. Można je jeść solo, sklejać małe beziki kremem lub przygotować tort bezowy. Czy będąc na diecie wegańskiej można przygotować bezy? Oczywiście, że tak! Osoby na diecie wegańskiej lub uczulone na białko nie muszą z nich rezygnować. Co więcej, nie są tak humorzaste jak te, przygotowywane z białek.

 

Wegańskie bezy – jak zrobić?

      Wegańskie bezy powstają z aguafaby, czyli wody odlanej z puszki ciecierzycy i cukru. To właśnie ta woda jest najważniejszym składnikiem dzisiejszego przepisu. Do tej pory płyn wylewany był do zlewu, a od niedawna wzbogacił kuchnię wegańską. Dzięki niej weganie mogą przygotować na jego bazie majonezy, kremy, musy i cudowną bezę. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do wody z puszki, to koniecznie najpierw spróbujcie tego przepisu! Z pewnością przekonacie się, że bezy wychodzą jak z białka kurzego.

      Jak zrobić wegańskie bezy? Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek. Dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Ten popularny deser zupełnie nie różni się smakiem od oryginału. Potrzebne są tylko trzy składniki, trochę czasu i cierpliwości. Jeśli chodzi o przygotowanie bezy, to w zasadzie wszystko wygląda tak samo, jak przy bezie klasycznej.

Składniki:

140 ml aquafaby –  woda po ciecierzycy z puszki

190 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni. Wodę z ciecierzycy należy schłodzić a następnie ubić na sztywną pianę. Następnie powoli i stopniowo dodajemy do niej cukier i nadal ubijamy na wysokich obrotach. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i znowu ubijamy przez chwilę – beza powinna być lśniąca. Przekładamy bezę na blachę. Możemy zrobić małe ciasteczka w formie bezików lub jedną dużą bezę. Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików. Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

      Do roślinnej bezy idealnie pasują owocowe dodatki takie jak konfitury lub musy. Wegańska beza to deser nie tylko dla wegan. Wiele osób nie lubi posmaku białek, dlatego warto wypróbować przepis na bezę bez nich. Po więcej wegańskich produktów zapraszamy do zakładki: PRODUKTY WEGAŃSKIE.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium