Sprawdzony przepis na pizzę bezglutenową

 Sprawdzony przepis na pizzę bezglutenową

Smaczna pizza bez glutenu – czy to możliwe?

Osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z takich przysmaków jak pizza. Zdarza się, że po usłyszeniu diagnozy część osób jest zawiedzionych, że nie będą już w stanie przygotować pysznej i chrupiącej pizzy. Nic bardziej mylnego! Pizza bezglutenowa może być smaczna i wcale nie musi odbiegać w smaku od tej tradycyjnej, trzeba tylko wiedzieć jak ją przyrządzić. Tajemnica tkwi w dobrej jakości składnikach i odpowiednich proporcjach. Mając sprawdzony przepis na pizzę bezglutenową możemy przygotować pizzę chrupiącą na zewnątrz, a jednocześnie miękką w środku. Jeśli lubisz gotować, możesz przygotować ją od podstaw samodzielnie. Gdy brakuje Ci czasu i zależy nam na szybkim przygotowaniu pizzy, zawsze można skorzystać z gotowych spodów do pizzy.  

 

Jak przygotować ciasto na pizzę bezglutenową?

Pizzę bezglutenową można przygotować od podstaw samodzielnie lub skorzystać z gotowych spodów do pizzy. Spody do pizzy bezglutenowe pomogą w szybki i łatwy sposób przygotować pizzę bez glutenu. Wystarczy dodać bezglutenowy sos pomidorowy, bezglutenową mozzarellę, a także inne ulubione dodatki i pizza bezglutenowa gotowa.

Jeśli chcemy samodzielnie przygotować ciasto, to sprawdzony przepis na bezglutenową pizzę pomoże nam przygotować chrupiącą z zewnątrz oraz miękką i wyrośniętą w środku pizzę. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto na pizzę bezglutenową, aby było elastyczne, a po upieczeniu niezwykle smaczne i chrupiące.

 

SKŁADNIKI 2 SZT. ŚR. 26 CM:

mieszanka mąk bezglutenowych: 3/4 szklanki bezglutenowej mąki z tapioki, 1/2 szklanki bezglutenowej mąki ryżowej, 1/3 szklanki bezglutenowej mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki bezglutenowej mąki owsianej 

1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

1 łyżeczka soli morskiej

1/2 szklanki mleka

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

 

PRZYKŁADOWE DODATKI

6 łyżek bezglutenowego sosu pomidorowego

100 g bezglutenowej mozzarelli w kulce + 1/2 szklanki tartej mozzarelli

4 plasterki szynki parmeńskiej

100 g pomidorków koktajlowych

suszone oregano, rukola lub bazylia

 

Pizza bez glutenu - PRZYGOTOWANIE

Wymieszać wszystkie mąki (z tapioki, ryżową, z ciecierzycy i owsianą lub z sorga). Dodać zmielone siemię lniane oraz sól, wymieszać.

W garnuszku podgrzać mleko (ma być lekko ciepłe, nie gorące), odstawić z ognia, dodać drożdże i cukier, wymieszać.

Do mąki wlewać stopniowo mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodać oliwę oraz białka jajek i ponownie wymieszać.

Miksować składniki na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

2 tortownice o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Do każdej tortownicy wyłożyć po połowie ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Włożyć pierwszą tortownicę i piec przez 3 minuty, rozsmarować sos pomidorowy, posypać startymi na tarce serami i piec przez kolejne 7 - 8 minut, pod koniec kładąc szynkę parmeńską i pokrojone pomidorki.

Na koniec pieczenia pizza ma być zrumieniona od spodu. Po upieczeniu posypać suszonym oregano oraz świeżą bazylią lub rukolą.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium