Płatności:

Dostawa:

Kasze bezglutenowe – czym się kierować przy wyborze?

      Kasze to bogactwo witamin i minerałów. Stanowią zdrową alternatywę dla ziemniaków czy białego ryżu. To nieocenione źródło białka roślinnego i węglowodanów złożonych. Kasza to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Ale czy potrafimy dokonać rozróżnienia na kasze bezglutenowe i te, które zawierają gluten? Dieta bezglutenowa opiera się na produktach naturalnie bezglutenowych lub przetworzonych w taki sposób, aby zawartość glutenu nie przekraczała 20 mg na kilogram produktu. Wszystkie tego typu artykuły spożywcze oznaczone są symbolem „przekreślonego kłosa”. Kasze bezglutenowe to te, które w naturalny sposób nie zawierają glutenu.  Osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu powinny kupować kasze bez glutenu ze znakiem przekreślonego kłosa.  Zdarza się, że produkty naturalnie bezglutenowe są zanieczyszczone w czasie produkcji, wówczas taki produkt mógłby tylko zaszkodzić.

  • nowość
  • nowość

 

Które kasze są bezglutenowe?

      Najpopularniejszymi kaszami bez glutenu są między innymi kasza jaglana bezglutenowa, kasza gryczana bezglutenowa, kasza kukurydziana, kasza ryżowa, komosa ryżowa oraz amarantus. Kasza bez glutenu, która czasem budzi wątpliwości to kasza owsiana. Owies jest co prawda zbożem naturalnie bezglutenowym, ale często zanieczyszczenie owsa następuje już na etapie uprawy. Kasza owsiana bezglutenowa, opatrzona znakiem „przekreślonego kłosa”, jest całkowicie bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Jej ziarna są bowiem izolowane na każdym etapie produkcji. Warto wprowadzić ją na stałe do swojego jadłospisu z uwagi na ogromną ilość zawartych w niej antyoksydantów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium