Bezglutenowe menu sylwestrowe nie musi być nudne i pracochłonne! Podpowiadamy, co przygotować na imprezę sylwestrową, aby było smacznie i zdrowo!
Bezglutenowe święta Bożego Narodzenia to z pewnością wyzwanie kulinarne dla wielu osób. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przygotowując świąteczne menu bez glutenu. Przekonaj się, że Boże Narodzenie w wersji bezglutenowej jest możliwe!
Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i nie tylko. Sprawdź, jakie funkcje pełni błonnik oraz w jakich ilościach powinniśmy go spożywać, aby dodawał nam mnóstwo energii i pomagał zachować dobrą formę!
Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować ze smacznej pizzy. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto na pizzę, aby było chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze słodyczy bezglutenowych. Sprawdź koniecznie, jakie słodycze są bezpieczne w diecie bezglutenowej.
Ryż należy do produktów dozwolonych na diecie bezglutenowej. To produkt naturalnie bezglutenowy, jednak może się zdarzyć, że na etapie produkcji zostanie zanieczyszczony glutenem. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze bezglutenowego ryżu!
Szukasz sprawdzonego przepisu na bezglutenowe pierogi? Sprawdź nasze przepisy na elastyczne ciasto na pierogi bez glutenu. Przygotujesz je zarówno z mąk jednorodnych, jak i z gotowej mieszanki ciasta pierogowego.
Szukasz pomysłu na bezglutenowy deser? Świetnie! Mamy mnóstwo propozycji na pyszne desery bez glutenu, które zachwycą każdego.
Przygotowujesz imprezę, na której będzie osoba chora na celiakię lub nietolerująca glutenu? Sprawdź nasze pomysły na sprawdzone przekąski imprezowe w wersji bez glutenu. Z pewnością przypadną one do gustu każdej osobie na imprezie!
Celiakia, inaczej choroba trzewna, to autoimmunologiczna choroba, spowodowana nietolerancją glutenu. Dowiedz się, jakie są przyczyny celiakii, jakie objawy celiakii są najbardziej charakterystyczne dla dzieci i osób dorosłych.
Sprawdź jakie suplementy diety w naturalny sposób pomogą walczyć Ci z niedoborami witamin i minerałów! Wybieraj tylko sprawdzone zestawy witamin, które wspierają układ immunologiczny i pomagają uchronić Cię przed infekcjami.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być pożywny i wartościowy, aby dodać nam energii po przebudzeniu. Śniadanie w wersji bezglutenowej wcale nie musi być wyzwaniem! Sprawdź co można przygotować na śniadanie bezglutenowe, aby było smaczne i sycące!
Dieta bezglutenowa u dziecka to z pewnością duże wyzwanie dla rodziców. Z naszą pomocą nie musi być to wcale trudne! Wystarczy stosować się do kilku zasad, zakupić produkty bezglutenowe i można tworzyć pyszne, urozmaicone posiłki dla swoich pociech!
Jak to jest z przyprawami na diecie bezglutenowej? Czy możemy stosować „normalne” przyprawy? Czy przyprawy mają gluten? W poniższym artykule staramy się odpowiedzieć na te pytania i przybliżyć temat bezglutenowych przypraw.
Pieczywo stanowi bardzo ważny element diety, także u osób chorych na celiakię i nietolerujących glutenu. Niebagatelne znaczenie ma także sposób przechowywania bezglutenowego pieczywa, aby długo było świeże. Sprawdź jak najlepiej przechowywać pieczywo, aby dłużej cieszyć się jego pysznym smakiem!
Będąc na diecie bezglutenowej nie musisz rezygnować ze słodkich wypieków. Dzięki wyborze odpowiedniej mąki, możesz samodzielnie przygotować pyszne ciasto bezglutenowe, które nie będzie odbiegać od tradycyjnych wyrobów cukierniczych. Sprawdź jakiej mąki użyć, aby zrobić pyszne ciasto bez glutenu!
Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na kosteczkę pysznej czekolady! Wiele osób ma wręcz do niej słabość... Warto jednak wybierać wysokiej jakości czekoladę - najlepiej gorzką. Taki rodzaj czekolady jest najzdrowszy i dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Sprawdź koniecznie jaki wpływ ma czekolada na nasz organizm!
Beza to wyjątkowy pyszny deser, który ma wielu zwolenników. Chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku - taka powinna być idealna beza. Osoby na diecie wegańskiej nie muszą rezygnować z tego znakomitego wypieku. Można przygotować wegańską bezę, która w smaku nie odbiega od tej przygotowanej z białek.
Domowy makaron bezglutenowy jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnego makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu. Warto samodzielnie przygotować makaron bezglutenowy, który będzie nie tylko smaczny, ale także pożywny i zdrowy. Sprawdź jak zrobić makaron bezglutenowy!
Osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu mają szeroki wybór produktów naturalnie bezglutenowych. Warto spożywać żywność świeżą i jak najmniej przetworzoną. Dieta bezglutenowa wymaga zmiany wielu przyzwyczajeń żywieniowych oraz naukę co nie zawiera glutenu.