Sprawdzony przepis na ciastka bez cukru
Sprawdzony przepis na ciastka bez cukru

Ciastka bez cukru – na co zwrócić uwagę?

        Ciasteczka bez cukru to z pewnością mniej kaloryczna alternatywa dla innych słodkości. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na skład produktu. Wybierając ciasteczka dietetyczne bez cukru należy sprawdzić jaki słodzik został wykorzystany. Najlepiej wybierać produkty z naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem. Dzięki temu, pomimo braku białego cukru otrzymujemy słodkie ciasteczka, ale w zdrowszej wersji.

 

Ciastka bez cukru – dla kogo?

         Ciastka bez cukru to doskonałe rozwiązanie dla osób unikających cukru w swojej codziennej diecie. Ciastka bez cukru są bezpieczne dla cukrzyków. Sprawdzą się doskonale u diabetyków, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale muszą zwracać uwagę na poziom cukru. Ciasteczka bez cukru to znakomite rozwiązanie dla osób będących na diecie niskocukrowej, a także chcących schudnąć. Wybierając takie słodkości ograniczamy cukier, jednocześnie nie odmawiając sobie chwili na coś słodkiego.

 

Ciastka bez cukru – przepis

 

        Ciastka bez cukru można zakupić gotowe lub samodzielnie je przygotować. Do wykonania w domu niezbędny będzie sprawdzony przepis na ciastka bez cukru.

Przepis na ciastka bez dodatku cukru:

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (160g)
  • 75g zimnego masła
  • 1 żółtko (15g)
  • 3 łyżki pudru z ksylitolu (50g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany

Wykonanie

  1. Zimne masło utrzeć na puszystą masę.
  2. Do masła dodać ksylitol i ucierać do powstania jednolitej masy.
  3. Do masy dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i mleko lub śmietanę. Zmiksować.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do mokrych składników.
  5. Dokładnie wyrobić. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować. Wcześniej można je ręcznie wyrobić, aby się nie kruszyło podczas wałkowania, ale nie za długo, bo będzie za miękkie.
  7. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Wykrawać foremkami ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut.

(Źródło przepisu: www.napolslodko.com)

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium