Pierogi bezglutenowe - przygotuj smaczne ciasto na pierożki bez glutenu

Bezglutenowe pierogi dla każdego

      Zdarza się, że osoby będące na diecie bezglutenowej eksperymentują w kuchni, aby odwzorować smak tradycyjnych potraw. Podobna sytuacja ma miejsce z pierogami. Zarówno osoby chore na celiakię, jak i wrażliwe na gluten marzą, aby zjeść pyszne, bezglutenowe pierogi. Na licznych stronach internetowych można znaleźć bardzo wiele różnych przepisów i wskazówek do wykonania pierogów z różnych rodzajów mąk.  Pierogi można przygotować ze specjalnej mieszanki mąk na ciasto pierogowe lub z mąk jednorodnych. Popularne są choćby pierogi bezglutenowe z mąki kukurydzianej, pierogi z mąki ryżowej, pierogi z mąki gryczanej, pierogi z mąki jaglanej. Jednorodne mąki bezglutenowe potrzebne do przygotowania pierogów dostępne są na stronie naszego sklepu: Mąka gryczana, Mąka ryżowa, Mąka kukurydziana, Mąka jaglana.

      Na diecie bezglutenowej można śmiało przygotować również pierogi w wersji na słodko. Sprawdzą się wtedy pierogi leniwe bezglutenowe, które są przygotowywane z białego sera. Wyśmienicie smakują ze słodką śmietanką na wierzchu lub musem owocowym. Pierożki w takiej wersji z pewnością posmakują najmłodszym smakoszom. Leniwe bezglutenowe można serwować z dowolnymi dodatkami. Popularnym dodatkiem do tych pierogów jest na przykład roztopione masło z bułką tartą, a także dżem oraz jogurt owocowy.  

 

Pierogi bezglutenowe – przepis

      Najważniejszą kwestią jest znalezienie odpowiedniego przepisu na ciasto bezglutenowe na pierogi, które będzie elastyczne i nie będzie się kruszyć. Dzięki temu, będziemy mogli przygotować smaczne pierogi z dowolnymi dodatkami. Zdecydowanie najłatwiej przygotować bezglutenowe ciasto na pierogi z gotowej mieszanki mąk. Do przygotowania pysznych pierogów bez glutenu sprawdzi się między innymi: Mieszanka mąk na ciasto pierogowo-naleśnikowo-makaronowe. To skomponowana w odpowiednich proporcjach i połączeniach mieszanka mąk bezglutenowych wzbogacona o składniki ułatwiające uzyskanie odpowiedniej tekstury bezglutenowego ciasta pierogowego. Przepis na pierogi bezglutenowe z tej mieszanki mąk jest bardzo prosty, gdyż wystarczy tylko dodać kilka składników i dokładnie wyrobić ciasto.

Przepis na pierogi z mieszanki Ciasto Pierogowo-Naleśnikowo-Makaronowe Bezglutenowe 500g Bezgluten:

Składniki: 0,5 kg koncentratu ciasta pierogowo-naleśnikowo-makaronowego bezglutenowego, 2 jajka lub 20 g zamiennika jajka niskobiałkowego PKU, 80 g wody, 5 g soli, 10 g cukru, 30 g oleju, 300 g wody o temp. 20°C.

Sposób wykonania: jajka lub zamiennik jajka zmiksować z wodą, dodać do koncentratu, a następnie dodać sól, cukier, olej, wodę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować i wycinać kółka, nałożyć farsz, kółka złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi pieroga. Gotować około 10 minut na małym ogniu.

      Pierogi bez glutenu można również przygotować z mąk jednorodnych. Wyśmienicie smakują choćby pierogi bezglutenowe z mąki ryżowej, pierogi bezglutenowe z mąki kukurydzianej, a także pierogi gryczane. Te rodzaje mąk mają to do siebie, że są stosunkowo sypkie. Dodając jednak odpowiednie składniki sprawimy, że ciasto na pierogi bezglutenowe będzie plastyczne i bardzo smaczne. Przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto na pierogi z mąki ryżowej.

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki Mąka Ryżowa Bezglutenowa 400g Incola, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 do 3/4 szklanki wrzątku

Sposób wykonania: Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą i podzielić na pół. Do połowy mąki wlać wrzątek i bardzo szybko wymieszać, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata zmiksować, aby była jednolita. Całość odstawić na bok do przestudzenia. Do kleiku wsypać drugą część suchych składników i wyrabiać ciasto, tak długo, aż będzie miało gładką i sprężystą konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować i wycinać kółka, nałożyć farsz, kółka złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi pieroga. Gotowe pierożki wrzucić do wrzątku i gotować od 2 do 3 minut od wypłynięcia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium