Jak zrobić makaron bezglutenowy? Bezglutenowe przepisy

Jak zrobić makaron bezglutenowy?

            Domowy makaron nie jest już tak popularny jak za czasów naszych babć, kiedy to samodzielnie i często się go przygotowywało. Dziś zdarza się, że robimy domowy makaron tylko od święta. Czy zrobienie domowego makaronu jest aż tak trudne i pracochłonne? Nic bardziej mylnego! Z odpowiednim przepisem i składnikami możemy przygotować wyśmienity makaron – również w wersji bezglutenowej. Część z osób zapewne zastanawia się czy makaron bezglutenowy jest zdrowy? Wybierając wysokiej jakości składniki mamy pewność, że będzie on nie tylko smaczny, ale także pożywny i zdrowy.

Jak zrobić makaron bezglutenowy, aby smakował jak w wersji tradycyjnej? Podajemy sprawdzony przepis na makaron bezglutenowy:

 Przepis na makaron bezglutenowy

Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka oleju
  • jajko
  • ciepła woda

 

Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie zagniatamy nasze ciasto i dodajemy bardzo pomału ciepłą wodę. W zależności od konsystencji dodajemy odpowiednią jej ilość. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno się kleić. Ciasto najlepiej pozostawić do odpoczęcia minimalnie na godzinę, a jeszcze lepiej przygotować je dzień wcześniej. Ciasto możesz zabarwić lub doprawić ziołami, przyprawami lub innymi składnikami wedle swojego uznania. Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej ma tendencję do kruszenia się, dlatego można mieć problem z rozwałkowaniem go. Ta wersja makaronu najlepiej sprawdzi się jako łazanki i makaron do zupy.  Wystarczy zrobić wałeczek grubości 2 cm i kroić nożem cienkie plasterki grubości 1 mm.

            Jak gotować makaron bezglutenowy, aby się nie sklejał i nie rozpadał? Makaron bezglutenowy gotujemy w małej ilości wody - dość mocno osolonej. Gotować należy małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by makaron się nie posklejał. Czas gotowania zależy od wielkości makaronu. Zależy także od osobistych preferencji – jedni lubią makaron al dente, inni ugotowany do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek.

 

Makaron bezglutenowy – gdzie kupić?

            Jeśli nie zawsze mamy czas, aby samodzielnie przygotować makaron bezglutenowy możemy wspomóc się gotowymi makaronami. W ofercie naszego sklepu internetowego jest szeroki wybór makaronów bezglutenowych. Wystarczy zapoznać się z zakładką: makarony bezglutenowe i wybrać swój ulubiony! W zależności od potrzeb można zakupić różnego rodzaju makarony: od penne, po spaghetti, wstążki czy też świderki. Z pewnością urozmaicą one każde danie i sprawią, że posiłek będzie zarówno smaczny, jak i pożywny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium