Gdzie kupić bezglutenowe pieczywo i jak je przechowywać?

Pieczywo bezglutenowe – gdzie kupić?

                Osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Wiąże się to między innymi z tym, że nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa. Dla początkujących osób na diecie bezglutenowej jest to nie lada wyzwanie, gdyż nie kupią specjalistycznego pieczywa w każdej piekarni czy sklepiku osiedlowym. Zatem gdzie kupić pieczywo bezglutenowe? Zarówno chleby, jak i bułki można kupić w naszym sklepie internetowym. Wystarczy zapoznać się z dostępną ofertą – pieczywo bezglutenowe. Oprócz tego, pieczywo bezglutenowe dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, większych supermarketach oraz wybranych piekarniach. Pieczywo bezglutenowe można zamówić także bezpośrednio ze stron producentów, którzy prowadzą sprzedaż wysyłkową. Dużym plusem jest to, że coraz więcej piekarni, cukierni oferuje sprzedaż certyfikowanego, bezglutenowego pieczywa. Dzięki temu, osoby na specjalistycznej diecie bezglutenowej mają łatwiejszy dostęp oraz szerszy wybór tego typu produktów.

 

Jakie pieczywo bezglutenowe wybrać?

                 Na rynku dostępne jest bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa, który gwarantuje 100% bezpieczeństwa danych produktów. Muszą one być wytwarzane w certyfikowanych piekarniach, czyli zakładach spełniających warunki Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) wypracowanego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Oferta pieczywa bezglutenowego jest dziś niezwykle bogata. Dostępne są chleby owsiane, z ziarnami, na zakwasie jaglanym i wiele innych. Zazwyczaj pieczywo bezglutenowe wykonane jest z bezpiecznych, bezglutenowych mąk: ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, z ciecierzycy, jaglanej, z tapioki lub ze specjalnych mieszanek mąk. Dieta osób uczulonych na gluten i chorych na celiakię nie musi być wcale jednostajna i nudna. Warto eksperymentować z pieczywem i znaleźć swoje ulubione. Spośród pieczywa dostępnego w naszym sklepie szczególnie polecamy: Chleb Jasny Vitalfit Superfoods z Ziarnami Bezglutenowy 200g Incola, Chleb Na Zakwasie Backerbrot 300g Bezglutenowy Schar, a także Chleb z Dynią Bezglutenowy 350g Sano.

 

Pieczywo bezglutenowe – ile kalorii?

                  Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi oraz zawiera gluten. A co w przypadku chleba bezglutenowego? Chleb może stanowić element pełnowartościowej diety. Warto jednak zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Zawsze sprawdzajmy skład chleba, który chcemy zakupić. Jeśli zależy nam na tym, aby chleb był mniej kaloryczny i dobry jakościowo, to najlepiej przygotujmy go sami. Niech będzie to wypiek z naturalnie bezglutenowej mąki (np. gryczanej) i bez zbędnych dodatków. Dzięki temu, będą to niezwykle korzystne kalorie dla naszego organizmu.

 

Jak przechowywać pieczywo bezglutenowe?

            Bezglutenowe pieczywo bez wątpienia szybciej traci świeżość i czerstwieje. Niebagatelne znaczenie ma jednak sposób przechowywania bezglutenowego pieczywa. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są lniane ściereczki, woreczki lub specjalne chlebaki. W takich warunkach chleb jest lepiej zabezpieczony przed pleśnią i nie zsycha się tak szybko. Docenią to szczególnie osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu, które na co dzień spożywają bezglutenowe pieczywo. Warto pamiętać o tym, że bezglutenowego chleba absolutnie nie można trzymać w tym samym chlebaku, co glutenowy chleb, gdyż grozi to zanieczyszczeniem bezglutenowego pieczywa.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium