Co jeść na diecie lekkostrawnej – podstawowe zasady

Na czym polega dieta lekkostrawna? Co można jeść?

            Dieta lekkostrawna to modyfikacja normalnego sposobu żywienia. Powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne i na składniki pokarmowe oraz odżywcze. Polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne substancje. W porównaniu do diety osób zdrowych polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu, nieobciążających żołądka. Dieta lekkostrawna jest zaliczana do diet leczniczych i jest jedną z najczęściej stosowanych.

 

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

            Lekkostrawne posiłki są zalecane w szeregu różnych zaburzeń związanych z funkcjonowaniem układu trawienia, ale nie tylko. Dieta lekkostrawna polecana jest w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych. Znajduje zastosowanie głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego jak: stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory układu pokarmowego, nadmiernej pobudliwości jelita grubego. Z diety chętnie korzystają z niej także aktywni i ćwiczący. Te osoby stawiają na dania lekkostrawne ze względu na dobre samopoczucie oraz eliminację uczucia nieprzyjemnej ciężkości. Dzięki tej diecie dostarczamy produktów nieobciążających żołądka, o niewielkiej objętości. Wprowadzenie jej do swojego jadłospisu gwarantuje m.in. uczucie lekkości, odciążenie wątroby i trzustki, detoksykację organizmu, poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci oraz pomoc w odchudzaniu.

 

Dieta lekkostrawna – co można jeść?

            Osoby, które dostają zalecenie diety lekkostrawnej często nie wiedzą jak prawidłowo zaplanować swój jadłospis. Zastanawiają się co jest lekkostrawne i jak skomponować dietetyczne menu. Co jeść na diecie lekkostrawnej, aby nie obciążać układu pokarmowego? Stosując tę dietę wyklucza się produkty bogate w błonnik pokarmowy (bogatoresztkowe), wzdymające i smażone. Unika się też stosowania ostrych przypraw takich jak sól, pieprz, ocet, ostra papryka. Odpowiednia technika sporządzania posiłku ma kluczowe znaczenie w diecie lekkostrawnej. Zaleca się w tym przypadku: gotowanie w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody; duszenie bez tłuszczu; pieczenie w folii lub pergaminie. Posiłki powinny być nieduże i spożywane w regularnych odstępach czasowych. Zaleca się jeść 5–6 małych posiłków w ciągu dnia. Będąc na diecie lekkostrawnej należy unikać spożywania alkoholu, kawy oraz napojów gazowanych. Wskazane są natomiast herbatki ziołowe, owocowe, kawa zbożowa, mleko sojowe oraz jogurty naturalne.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium