Deser bezglutenowy i bezmleczny - szybkie propozycje deserów bez pieczenia

Deser bezglutenowy

      Osoby będące chore na celiakię lub nietolerujące glutenu wcale nie muszą rezygnować z pysznych deserów i słodyczy. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty, dzięki którym można wyczarować niesamowite bezglutenowe desery. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego możemy również skorzystać z gotowych przysmaków. Na stronie naszego sklepu można choćby znaleźć pyszne ciastka i czekolady bezglutenowe. Produkty znajdują się w zakładce: Przekąski i słodycze bezglutenowe.

      Zapracowane osoby będą z pewnością zainteresowane jak zrobić szybki deser bezglutenowy. Z kilku składników można przygotować wyśmienity deser, który posmakuje każdemu, kto choć raz go spróbuje. Szybki i jednocześnie zdrowy deser to choćby jogurt z nasionami chia i musem owocowym. Wystarczy wymieszać nasiona chia (Nasiona Chia Bezglutenowe Bio 200g Denver Food) z jogurtem lub mlekiem roślinnym, by już niedługo cieszyć się wyjątkowym deserem bez glutenu. W szklance lub pucharku na dnie układamy warstwę jogurtu z chia, następnie porcję dowolnych owoców, znów jogurt i znów owoce. Pucharek wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by nasiona chia zmiękły i stworzyły z jogurtem (lub mlekiem) aksamitną konsystencję.

 

Deser bezglutenowy i bezmleczny

      Zdarza się, że osoby na diecie bezglutenowej wykluczają również mleko ze swojej diety. Wówczas, jeśli chcemy zjeść coś smacznego po obiedzie to należy przygotować bezpieczny deser bezglutenowy i bezmleczny. Zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym z pewnością przypadną do gustu pyszne lody. Jednak osoby borykające się z alergią na gluten czy białka mleka, mają ograniczone możliwości rozkoszowania się smakiem chłodnych i gaszących pragnienie lodów. Warto w takim wypadku skorzystać z przepisu na deser bezglutenowy i bez laktozy w postaci domowych lodów. Prosty przepis na lody bezglutenowe, a zarazem pożywne i energetyczne to te wykonane z bananów. Do przyrządzenia bananowych domowych lodów bezglutenowych i bez laktozy najlepiej użyć dojrzałych owoców – są one bogatsze w antyoksydanty. Do przygotowania pysznych lodów potrzebujemy:

Banany należy wcześniej włożyć na kilka godzin do lodówki, następnie wkroić je do kielicha blendera. Następnie do środka należy wlać mleko kokosowe, sok z cytryny i dodać miód oraz wiórki kokosowe. Teraz całość można zmiksować, a uzyskaną masę włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie lekko zmrożone lody znów należy zblendować, by uzyskać gładszą konsystencję i zamrozić na ok. 30-50 minut.

 

Słodycze bezglutenowe – przepisy

      Rodzice często szukają przepisów na zdrowe desery bezglutenowe dla dzieci. Przykładem słodkiej i jednocześnie wartościowej przekąski dla dzieci mogą być ciasteczka amarantuski. Do przygotowania błyskawicznych ciasteczek na deser potrzebujemy tylko kilku składników:

Wystarczy wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki i nakładać po jednej łyżce na blachę, spłaszczając i formując ciasteczka. Po 10 minutach pieczenia w piekarniku – ciasteczka są gotowe do zjedzenia na deser.

      Mamy również ciekawą propozycję deseru bezglutenowego bez pieczenia, który z pewnością spodoba się osobom dorosłym. Przykładem może być choćby wyśmienity deser tiramisu. Ten znakomity deser bezglutenowy z mascarpone i biszkoptami idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku składników:

Krem:

  • 400g serka mascarpone
  • 50g cukru
  • 100g żółtek (4 jajka L)
  • 20g amaretto

Napar:

  • 3 łyżeczki kawy
  • 200 ml wody

Wierzch:

Mascarpone rozcieramy mikserem i odstawiamy. Do żaroodpornej miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy amaretto. Następnie miseczkę stawiamy na garnku z gotującą wodą i ubijamy żółtka na gęsty krem. Następnie do mascarpone dodajemy stopniowo masę jajeczną i delikatnie mieszamy aż do połączenia całości. Następnie języczki namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Na nie wyciskamy z rękawa cukierniczego krem i układamy drugą warstwę namoczonych języczków. Następnie wyciskamy drugą warstwę kremu i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium