Czy każdy ryż jest bezglutenowy?

Ryż a gluten - czy każdy ryż jest bezglutenowy?

      Ryż jest produktem naturalnie bezglutenowym. Dzięki temu, może stanowić dodatek do wielu potraw w diecie bezglutenowej. Skąd zatem wątpliwości o bezpieczeństwo tego produktu dla osób chorych na celiakię i wrażliwych na gluten? Otóż ryż jest najczęściej przechowywany i pakowany w tych samych halach, co pszenica, orkisz, jęczmień czy żyto i płatki owsiane, bułka tarta czy kasza manna. Dlatego jest ryzyko, że wśród ziaren ryżu mogą znaleźć się ziarna glutenowych zbóż. Jest to bardzo ryzykowne dla osób chorych na celiakię. Możliwe zanieczyszczenie glutenem powinno być oznaczone na opakowaniu, dzięki temu konsument wie, czy dany produkt jest dla niego bezpieczny czy nie.

 

Ryż bezglutenowy – na co zwrócić uwagę?

      Osoby chore na celiakię i wrażliwe na gluten powinny spożywać ryż, który jest oznaczony jako bezglutenowy. Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny. Ryż bezglutenowy można kupić w naszym sklepie internetowym: ryż bezglutenowy. Warto eksperymentować w kuchni i próbować różnych rodzajów ryżu. Można wyczarować wiele wspaniałych dań, które zachwycą nie tylko domowników, ale także zaproszonych gości. Do przygotowania bezglutenowych posiłków sprawdzą się: ryż brązowy bezglutenowy, a także ryż bezglutenowy długoziarnisty. Na talerzu niezwykle efektownie wyglądać będzie czarny ryż. Bardzo ciekawe w smaku są natomiast: ryż jaśminowy oraz ryż biały basmati.

 

Dlaczego warto jeść ryż na diecie bezglutenowej?

      Ryż bezglutenowy ma liczne korzystne właściwości dla naszego zdrowia. Warto włączyć go do swojej diety, szczególnie będąc na diecie bezglutenowej. Ryż  jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm (dlatego należy do lekkostrawnych posiłków). Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Dodatkowo, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu, a także ma zbawienny wpływ na nasze serce. Ryż to także źródło błonnika pokarmowego, jednak jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Warto podkreślić, że ryż obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada on również witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy).

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium