Wpływ czekolady na organizm - czekolady bezglutenowe

Wpływ czekolady na organizm

 

Właściwości czekolady

      Czekolada ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Ziarno kakaowca zawiera  składniki mineralne,  których znaczne ilości znajdują się również w czekoladzie. Składniki mineralne niezbędne są m.in. do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka w tym, poszczególnych jego układów. Odpowiedni poziom magnezu, miedzi, potasu i wapnia w surowicy krwi, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowych poprzez regulowanie napięcia ścian naczyń krwionośnych.

      Zazwyczaj spożywamy czekoladę, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub mamy gorszy dzień i chcemy go sobie umilić. Jest ona bogata w witaminy, minerały, a także w inne wartościowe składniki. Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Czekolada zawiera duże ilości polifenoli, a także magnezu i żelaza, które mają prozdrowotne działanie na nasz organizm. Co więcej, czekolada zawiera witaminy  A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada ma w swoim składzie teobrominę oraz kofeinę. Są to substancje, które działają stymulująco. Kofeina oczyszcza naszą skórę z toksyn, przyspiesza zmniejszanie różnego typu obrzęków, a także działa wyszczuplająco i antycellulitowo. Ponadto w swoim składzie posiada flawonoidy. Ich zaletami są: opóźnianie procesu starzenia, neutralizacja działania wolnych rodników, podnoszenie odporności organizmu, uelastycznianie ścian tętnic, zapobieganie zmianom miażdżycowym, rozkurczanie naczyń poprzez ułatwianie przepływu krwi.

      Jeśli czekolada jest tak zdrowa, to czy może być spożywana przez najmłodszych? Kiedy czekolada dla niemowlaka? Dietetycy podają, że pierwszą kostkę czekolady (najlepiej gorzkiej) dziecko może zjeść dopiero kiedy skończy 1,5 roku. Kakao zawarte w czekoladzie jest bowiem czynnikiem silnie alergizującym oraz zatwardzającym. 

 

Która czekolada jest najzdrowsza?

      Obalamy mit, że czekolada jest niezdrowa i niezwykle tucząca! Ważne jest, aby wybrać odpowiednią czekoladę i dobrą jakościowo. Niemniej ważna jest także ilość spożywanej słodkości. Zatem korzystanie z dobrodziejstw czekolady jest możliwe tylko wtedy, gdy zjesz odpowiedni jej rodzaj i ilość, a nie będziesz zajadać się wyrobami czekoladopodobnymi. Spośród czekolad dostępnych na rynku, najlepsze są te o zawartości kakao minimum 50% i więcej. Przykładem dobrej jakościowo czekolady może być choćby –  Czekolada Gorzka 72% Kakao Bezglutenowa Bez Cukru 75g Torras. Równie dobre produkty można znaleźć w zakładce: czekolady bezglutenowe.

 

Która czekolada ma najmniej kalorii?

      Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest czekolada gorzka, gdyż nie dostarcza nam pustych kalorii. Kaloryczność gorzkiej czekolady zależy od zawartości kakao. Im więcej kakao, tym czekolada ma więcej kalorii, ale również jest zdrowsza. Warto zwracać na to uwagę, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że nie jest to produkt, który z prawdziwą czekoladą nie ma nic wspólnego. Gorzka czekolada to z pewnością najlepszy wybór na chwilę słabości podczas diety. Nie zawiera tak dużo cukru oraz tłuszczu, jak czekolada mleczna czy biała, dlatego nie dostarcza tak wielu pustych kalorii, jak inne słodycze. Należy jednak pamiętać, że nawet gorzkiej czekolady nie można jeść zbyt dużo. Tę przyjemność musimy dozować i jednorazowo jeść maksymalnie 20 g. Najlepiej wybierać czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao i zastąpić nią inne słodycze, takie jak ciastka czy cukierki.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium