Co nie zawiera glutenu? Produkty naturalnie niezawierające glutenu

 Produkty wskazane na diecie bezglutenowej

     Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Warto wybierać produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Dieta bezglutenowa wymaga zmiany wielu przyzwyczajeń żywieniowych oraz naukę co nie zawiera glutenu. Do żywności naturalnie bezglutenowej należą: ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, amarantus, sago, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa. Najbezpieczniej jest spożywać produkty oznaczone jako produkty bezglutenowe oraz z certyfikowanym znakiem. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystywane w technologii spożywczej, gluten można często spotkać w żywności przetworzonej oraz w produktach, które z pozoru nie mają nic wspólnego z glutenem. Jest to szczególnie istotne dla osób chorych na celiakię i nietolerujących glutenu. Zdarza się, że produkty niezawierające glutenu mogą być jednak zanieczyszczone tym alergenem na etapie produkcji. Z racji tego najlepiej wybierać produkty pewne i od sprawdzonych producentów, którzy specjalizują się w produkcji żywności dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. W celu poszerzenia wiedzy i znalezienia inspiracji kulinarnych warto zajrzeć do artykułu: Co jeść na diecie bezglutenowej?

Naturalne produkty niezawierające glutenu

     Produktem naturalnie niezawierającym glutenu jest choćby owies. Wciąż trwa jednak dyskusja co do konieczności wyeliminowania owsa z diety bezglutenowej. Uważa się, że białko zawarte w owsie (awenina) nie powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii w stopniu takim, jak białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. Jednakże polski owies jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami i dlatego, niezależnie od tego, że należy do naturalnie bezglutenowych zbóż zaleca się całkowitą jego eliminację z diety. Dlatego właśnie osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mogą spożywać jedynie owies certyfikowany oznaczony jako bezglutenowy.

 

Dieta bezglutenowa – produkty zakazane

     Będąc na diecie bezglutenowej należy bezwzględnie unikać zabronionych produktów. Dieta bezglutenowa zabrania spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz, w polskich warunkach, owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Dodatkowo, w różnych celach technologicznych, dość powszechnie stosuje się w produkcji żywności preparaty glutenu (np. wędliny). Produkty, które także mogą zawierać gluten to: lody, czekolada, marcepan, słodycze, puddingi chipsy, chrupki i inne słone przekąski, placki ziemniaczane, naleśniki, kiełbasy, parówki, ketchupy, musztarda, pikantne sosy, mieszanki przypraw, kostki bulionowe, gotowe posiłki, produkty niskotłuszczowe, proszek do pieczenia, sos sojowy, białe sosy, zupy, orzechowe kremy do smarowania.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium